ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021
Ζεστός VS κρύος καφές: Τελικά έχουν διαφορετική γεύση;
esp

Ο καφές εδώ και αρκετές δεκαετίες είναι ίσως το πιο δημοφιλές ρόφημα σε ολόκληρο τον πλανήτη, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας εκατομμυρίων ανθρώπων. Πιο συγκεκριμένα, ο καφές είναι ένα ρόφημα, το οποίο κατασκευάζεται από τα καβουρδισμένα και αλεσμένα σπόρια της καφέας, γνωστής και ως καφεόδεντρο και είναι γνωστός για την αναζωογονητική του δράση, η οποία οφείλεται κυρίως στο βασικό του συστατικό την καφεΐνη. Έχει υπολογιστεί μάλιστα, ότι σε καθημερινό επίπεδο παράγονται και πωλούνται στην αγορά περίπου 7 εκατομμύρια τόνοι καφέ παγκοσμίως.

Το ρόφημα του καφέ μπορεί κανείς να το απολαύσει, τόσο στην κρύα, όσο και στη ζεστή εκδοχή του. Όπως είναι αναμενόμενο ο ζεστός καφές προτιμάτε κυρίως τους χειμερινούς μήνες, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν έχει φανατικούς οπαδούς ολόκληρο το χρόνο. Αν είσαι και εσύ λάτρης του ζεστού καφέ, μήπως έχεις παρατηρήσει και άλλες διαφορές συγκριτικά με τον κρύο;

Η αλήθεια είναι ότι ο ζεστός και ο κρύος καφές δεν διαφέρουν μονάχα στη θερμοκρασία, αλλά και στη γεύση. Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2018, ο ζεστός καφές διαφέρει γευστικά από τον κρύο καφέ, διότι έχει υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών, τα οποία λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, προσθέτουν πικρία και οξύτητα στη γεύση του τελικού ροφήματος. Πρέπει λοιπόν, να γίνει αντιληπτό, ότι τα επίπεδα του καφέ είναι περίπου τα ίδια και στη ζεστή, αλλά και στην κρύα εκδοχή του. Ωστόσο οι διαφορές στον τρόπο ψησίματος των κόκκων καφέ, είναι που εν τέλει επηρεάζουν την καφεΐνη, την οξύτητα, τη γεύση και τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του τελικού αποτελέσματος.

SHARE: