ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021
Η ιστορία πίσω από την καθιέρωση του καφέ!
esp

Για περισσότερα από 600 χρόνια, ο καφές πραγματοποιεί καθημερινά ένα ταξίδι από την τροπική Αφρική, αλλά και τη Λατινική Αμερική, σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μέχρι και σήμερα ο καφές είχε πολλές χρήσεις. Από την προετοιμασία γλυκών και ποτών, μέχρι και τη χρήση ως φάρμακο ή και νόμισμα.

Σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία, ο καφές προέρχεται από την Αιθιοπία και η ανακάλυψή του στην Αφρική έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Γύρω στο 700 μ.Χ., ένα κοπάδι κατσικιών άρχισε να συμπεριφέρεται περίεργα, σχεδόν σαν να χόρευαν. Ο ιδιοκτήτης τους, ο Kaldi, ανακάλυψε ότι έτρωγαν ένα είδος κόκκινου φασολιού και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή ήταν η αιτία της συμπεριφοράς τους. Ο Kaldi αποφάσισε να μοιραστεί τα ευρήματά του με έναν μοναχό που χρειαζόταν κάτι που θα τον βοηθούσε να μείνει ξύπνιος όλη τη νύχτα για να προσεύχεται. Από την άλλη πλευρά, μια άλλη ιστορία υποστηρίζει ότι ο μοναχός αρνήθηκε την πρόταση του Kaldi και πέταξε τα φασόλια στη φωτιά και το ευχάριστο άρωμα που αναδυόταν από αυτά ήταν απλά υπέροχο.

Ξαφνικά, ο καφές έφτασε μέσω του βορρά στην Υεμένη τον 15ο αιώνα, όπου οι κόκκοι τότε είχαν την ονομασία “Mocha”. Λίγο αργότερα, έγιναν γνωστοί στην Αίγυπτο, την Περσία και την Τουρκία ως “κρασί της Αραβίας” και άρχισαν να ανοίγουν παντού καφετέριες με το όνομα “Σχολές των Σοφών”.

Το 1560 ο καφές έφτασε στην Ευρώπη και έγινε γρήγορα δημοφιλής. Ο Πάπας Κλήμης ο 8ος στην αρχή αρνήθηκε να τον αποδεχθεί, ωστόσο στην πορεία τον ανακήρυξε ως χριστιανικό αφέψημα. Στη συνέχεια, καθώς η δεκαετία του 1600 κυλούσε και τα καφενεία ξεφύτρωναν σε όλη την Ευρώπη, οι κόκκοι ακολούθησαν το κύμα του αποικισμού και βρέθηκαν εν τέλει και στην Αμερική.

Τέλος, μετά από πολύ καιρό το 2014, ο “Διεθνής Οργανισμός Καφέ” κήρυξε την 1η Οκτωβρίου, ως Παγκόσμια Ημέρα Καφέ. Η ημέρα αυτή μέχρι και σήμερα λειτουργεί ως αφορμή εορτασμού του καφέ, αλλά και ως μέρα ευαισθητοποιήσης σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των καλλιεργητών καφέ.

Πηγή: nationaltoday.com

SHARE: