ΜΑΡΤΙΟΣ 2021
Καφές… ο υγιεινός!
esp

Ο καφές είναι ανδιαμφισβήτητα μια αγαπημένη καθημερινή συνήθεια για πολλούς. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει ότι ο μέσος όρος ετήσιας κατανάλωσης καφέ ανά κάτοικο αντιστοιχεί σε 5,5 κιλά, κατατάσσοντας μας στην 16η θέση στην Ευρώπη. Αν αναρωτιέσαι ποιοι ήρθαν 1οι, αυτοί είναι οι Φινλανδοί, με μέσο όρο κατανάλωσης τα 12 κιλά ανά κάτοικο (!).

Παρ’ όλη την αγάπη που λαμβάνει ο καφές παγκοσμίως, λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες για την υγεία. Πάρε λοιπόν μια «γεύση»…

1. Ενέργεια στο φουλ!

Οκ δεν είναι μυστικό ότι ο καφές δίνει ενέργεια, γι’ αυτό πολλοί δεν μπορούν να “ξυπνήσουν” χωρίς αυτόν. Ήξερες όμως ότι μπορεί να σε κάνει εξυπνότερο; Κι αυτό γιατί η καφεΐνη βελτιώνει διάφορες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου, όπως τη μνήμη, τη διάθεση, το χρόνο αντίδρασης και τη γενική γνωστική λειτουργία.

2. Καύσεις non stop

Σίγουρα έχεις παρατηρήσει ότι η καφεϊνη χρησιμοποιείται σε προϊόντα αδυνατίσματος. Και όχι άδικα, αφού μελέτες έχουν δείξει ότι αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό κατά 3-11%.

3. Απόδοση στα ύψη

Αν γυμνάζεσαι εντατικά, δοκίμασε να πιεις καφέ πριν την προπόνηση. Η καφεϊνη μπορεί να βελτιώσει τη σωματική απόδοση κατά 11-12%, χάρη στα αυξημένα επίπεδα αδρεναλίνης που χαρίζει.

4. Απόλαυση και… θρέψη!

Μαγγάνιο, κάλιο, Βιταμίνη Β2, μαγνήσιο είναι μόνο κάποια θρεπτικά συστατικά που βρίσκεις σε ένα φλυτζάνι καφέ, και μάλιστα σε καθόλου αμελητέα επίπεδα!

5. Block σε ασθένειες

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που πίνουν περισσότερο καφέ έχουν 23-50% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2, ενώ το ίδιο ενθαρρυντικά είναι τα ποσοστά για την πρόληψη ασθενειών όπως καρκίνος, νόσος Πάρκινσον και κίρρωση του ήπατος. Επίσης ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

6. Μνήμη… ελέφαντα!

Θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ δυστυχώς δεν υπάρχει, αλλά η σωστή διατροφή και συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά βοηθάνε κατά πολύ στην πρόσληψη της. Ένα από αυτά είναι και ο καφές, αφού έρευνες έχουν δείξει πως όσοι πίνουν καφέ έχουν μέχρι και 65% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

7. Τέλος στην κατάθλιψη!

Ίδια και ακόμα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας εμφανίζει ο καφές και στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, αφου λειτουργεί ευεργετικά για τη διάθεση.

8. Ευ ζήν

Και αφού καταπολεμάει όλες αυτές τις ασθένειες, είναι λογικό να συμβάλει στη μακροζωία, με τα ποσοστά θνησιμότητας να μειώνονται κατά πολύ σε νεαρές ηλιακές ομάδες ατόμων που καταναλώνουν καφέ.

Αν έψαχνες λοιπόν έναν ακόμη λόγο να αγαπάς τον καφέ, σου δώσαμε 1+7 για να τον απολαμβάνεις χωρίς δεύτερες σκέψεις!

Πηγές

  • The Emerging Health Benefits of Coffee with an Emphasis on Type 2 Diabetes and Cardiovascular Disease, Eur Endocrinol. 2013 Aug; 9(2): 99–106.Published online 2013, Aug 23
  • Coffee and health, Integrative Medicine Research, Volume 3, Issue 4, December 2014
  • A Perception on Health Benefits of Coffee, June 2008, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, PubMed
  • Coffee and Liver Health, Journal of Clinical Gastroenterology: November/December 2014 – Volume 48 – Issue – p S87-S90
  • Coffee, Caffeine, and Health, The New England Journal of Medicine, July 23, 2020N Engl J Med 2020; 383:369-378
SHARE: