ΜΑΡΤΙΟΣ 2022
Καταρρίπτουμε 5 μύθους για τον καφέ
esp

Για τον καφέ έχουν γραφτεί και ειπωθεί κατά καιρούς διάφορα, από τα οποία αρκετά δεν βασίζονται απόλυτα στην πραγματικότητα. Εδώ και χρόνια λοιπόν, κυκλοφορούν πολλοί μύθοι που αφορούν τον καφέ. Οι σύγχρονες όμως εξελίξεις έχουν καταρρίψει αρκετούς από αυτούς τους μύθους. Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε κάποιους από τους πιο συχνούς.

Μύθος 1: «Αφυδατώνει»

Γενικότερα έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι ο καφές προκαλεί αφυδάτωση στον οργανισμό, λόγω της καφεΐνης. Πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει πως ο καφές δεν δημιουργεί μεγαλύτερη αφυδάτωση στον οργανισμό συγκριτικά με άλλα ροφήματα (πχ χυμοί, αναψυκτικά, κλπ). Σημαντικοί οργανισμοί υγείας υποστηρίζουν, ότι ο καφές ανήκει στην κατηγορία ροφημάτων, που συνεισφέρουν στην ενυδάτωση του οργανισμού.

Μύθος 2: «Φέρνει αϋπνία και νευρικότητα»

Αυτός είναι ίσως ο πιο διαδεδομένος μύθος που αφορά τον καφέ, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι η κατανάλωση του θα τους προκαλέσει νευρικότητα και γι ’αυτό και τον αποφεύγουν. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο σε περιπτώσεις υπερκατανάλωσης. Η υπερβολική κατανάλωση καφεϊκής προκαλεί έκκριση αδρεναλίνης και κορτιζόλης (γνωστή και ως ορμόνη του άγχους). Ωστόσο, εάν η καφεΐνη λαμβάνεται σε μικρές δόσεις (περίπου πέντε φλυτζάνια καφέ την εβδομάδα) βοηθά σημαντικά στη συγκέντρωση και στη πνευματική διαύγεια.

Μύθος 3: «Δημιουργεί προβλήματα στο στομάχι»

Είναι αποδεδειγμένο, ότι εάν δεν υπάρχει κάποια υπάρχουσα παθολογική κατάσταση στο στομάχι, ο καφές δεν μπορεί να επηρεάσει την ομαλή λειτουργία του. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα ο καφές μπορεί να λειτουργεί ευεργετικά και προστατευτικά για το στομάχι.

Μύθος 4: «Είναι η μοναδική πηγή καφεΐνης»

Πολλοί πιστεύουν ότι ο καφές αποτελεί τη μοναδική πηγή καφεΐνης στην καθημερινότητα μας. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει, καθώς υπάρχουν τρόφιμα όπως τσάι, αναψυκτικά και σοκολάτες,  που περιέχουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης.

Μύθος 5: «Δεν είναι υγιεινός»

Ο καφές εκτός από την καφεΐνη, περιέχει και ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες. Είναι αναμενόμενο λοιπόν, ότι η κατανάλωση του σε φυσιολογικές ποσότητες, συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης κάποιων σοβαρών ασθενειών, όπως ο διαβήτης, το Πάρκινσον και η παχυσαρκία.

Πηγές:

SHARE: