ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2022
Για ποιους λόγους πίνουν καφέ οι άνθρωποι;
esp

O καφές είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο διάσημα ροφήματα του πλανήτη. Η παλαιότερη αξιόπιστη αναφορά στην κατανάλωση καφέ εμφανίζεται περίπου στα μέσα του 15ου αιώνα.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι ο καφές είναι ένα ρόφημα που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ιστορίας, εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι ημερησίως παράγονται και πωλούνται σε ολόκληρο τον πλανήτη περίπου 7 εκατομμύρια τόνοι καφέ.

Σε όποια γωνιά του πλανήτη και να ταξιδέψει κανείς σίγουρα θα δει κάποιον άνθρωπο να πίνει καφέ, σε διάφορες μορφές και εκδοχές του. Άρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι παντού οι άνθρωποι πίνουν καφέ. Το ερώτημα όμως είναι γιατί; Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε και να αναλύσουμε τους βασικότερους λόγους, που κάνουν τους ανθρώπους να αγαπούν τόσο πολύ το συγκεκριμένο ρόφημα.

  1. Δίνει ενέργεια

Ο πρώτος και βασικότερος λόγος που κάνεις τους ανθρώπους να πίνουν καφέ, είναι ότι δίνει μεγάλο boost στην ενέργεια τους, λόγω της καφεΐνης που περιέχει. Σε μία καθημερινότητα που είναι γεμάτη απαιτήσεις και υποχρεώσεις, οι άνθρωποι ψάχνουν κάτι που θα τους βοηθήσει να είναι λειτουργικοί και αποτελεσματικοί.

Μία κούπα καφέ το πρωί είναι αρκετή για να δώσει ενέργεια σε έναν άνθρωπο. Ουσιαστικά, η καφεΐνη που υπάρχει στον καφέ,  μπλοκάρει την αδενοσίνη, έναν νευροδιαβιβαστή, που προκαλεί υπνηλία στον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης η καφεΐνη, όταν καταναλώνεται σε φυσιολογικά επίπεδα, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της εστίασης ενός ανθρώπου, καθώς και στην βελτίωση της διάθεσης του.

  1. Λειτουργεί σαν μέσο κοινωνικοποίησης

Ο καφές λειτουργεί σαν ρόφημα κοινωνικοποίησης από την πρώτη στιγμή που ανακαλύφθηκε. Οι άνθρωποι πολύ συχνά και σε διάφορες περιστάσεις της καθημερινής τους ζωής, συναντιούνται προκειμένου να πιούνε καφέ όλοι μαζί (πχ σε μια βόλτα με φίλους, στο πρώτο ραντεβού, σε ένα επαγγελματικό meeting, κ.α.). Όλοι οι λάτρεις του καφέ σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσουν ότι κάποιες από τις καλύτερες συζητήσεις με φίλους έγιναν, με μία κούπα καφέ στο χέρι. 

  1. Είναι κομμάτι της κουλτούρας τους

Η κατανάλωση καφέ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας και του πολιτισμού πολλών χωρών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ιταλία. Το να πίνει κανείς έναν espresso αμέσως μετά από κάθε γεύμα, είναι ουσιαστικά μέρος της ιταλικής κουλτούρας και νοοτροπίας.

Ανάλογη περίπτωση αποτελεί και η Ελλάδα, στην οποία ο καφές λειτουργεί ως μέσο κοινωνικοποίησης, αλλά και ως ένδειξη αγάπης, φιλοξενίας και φροντίδας. 

  1. Τους αρέσει η γεύση

Κρατήσαμε φυσικά τον καλύτερο λόγο για το τέλος. Επειδή η γεύση του καφέ κατατάσσεται στις επίκτητες γεύσεις (επίκτητες γεύσεις ονομάζονται οι γεύσεις που πρέπει να συνηθίσει σταδιακά ο ανθρώπινος οργανισμός, προκειμένου στην πορεία να αρχίσει να τις απολαμβάνει), εφόσον κανείς ξεπεράσει το στάδιο της πρώτης του επαφής με τον καφέ, θα παρατηρήσει ότι στην πορεία θα μπορεί να αντιλαμβάνεται με ευκολία τα διάφορα είδη καφέ, ενώ παράλληλα θα αποκτήσει και το δικό του αγαπημένο είδος (πχ espresso, cappuccino, κ.α.).

Επομένως, ο καφές είναι ένα ρόφημα που βοηθά τους ανθρώπους αντιμετωπίζουν την απαιτητική καθημερινότητα, δίνοντας τους ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα λειτουργώντας ως μέσο κοινωνικοποίησης τους βοηθά να έρχονται κοντά ο ένας στον άλλο, δημιουργώντας έτσι ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς. Για όποιον λόγο λοιπόν και αν πίνετε καφέ, να φροντίζετε πάντα να είστε μαζί με καλή παρέα.

SHARE: