ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2022
Τι πρέπει να ξέρεις εάν είσαι λάτρης του καφέ
esp

Ο καφές αναμφίβολα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα σε ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς σε καθημερινή βάση καταναλώνεται από εκατομμύρια ανθρώπους, λειτουργώντας ουσιαστικά ως το ξεκίνημα της πρωϊνής τους ρουτίνας. Οι περισσότεροι λάτρεις και μη του καφέ γνωρίζουν, ότι είναι ένα ρόφημα που φημίζεται κατά κύριο λόγο για τις ευεργετικές και αναζωογονητικές του ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται κυρίως στο βασικό του συστατικό στοιχείο την καφεΐνη. Υπάρχουν όμως και αρκετές πληροφορίες που αφορούν το συγκεκριμένο ρόφημα, οι οποίες παραμένουν παντελώς άγνωστες στο μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών του:

  1. O καφές ανακαλύφθηκε από έναν βοσκό

Παρότι μέχρι και σήμερα δεν έχει διατυπωθεί επίσημα ο τρόπος με τον οποίο ανακαλύφθηκε ο καφές, αρκετές ιστορίες αναφέρουν, ότι οι ευεργετικές και αναζωογονητικές ιδιότητες των καρπών του καφεόδεντρου έγιναν για πρώτη φορά αντιληπτές από έναν βοσκό στην Αιθιοπία. Ο συγκεκριμένος βοσκός παρατήρησε ότι τα ζώα του ήταν πολύ πιο δραστήρια και ενεργά μετά την κατανάλωση των καρπών του καφεόδεντρου. Ο ίδιος φρόντισε στη συνέχεια να μεταδώσει αυτές τις πληροφορίες και σε άλλους ανθρώπους, γεγονός που σταδιακά οδήγησε στην παραγωγή του πασίγνωστου πλέον ροφήματος.

  1. Η Φινλανδία είναι η κορυφαία χώρα κατανάλωσης καφέ στον κόσμο

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Καφέ η Φινλανδία είναι ο κορυφαίος καταναλωτής καφέ στον πλανήτη (12 κιλά καφέ κατά κεφαλήν ετησίως). Στη δεύτερη θέση της συγκεκριμένης λίστας βρίσκεται η Νορβηγία και αμέσως μετά ακολουθεί με μικρή διαφορά η Ισλανδία. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 26η θέση της λίστας.

  1. Ο καφές μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία

Λόγω των υψηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών συστατικών που περιέχει, όπως η ριβοφλαβίνη, το μαγνήσιο και το κάλιο, ο καφές σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου. Αρχικά συμβάλλει στην ενίσχυση του μεταβολικού ρυθμού, αυξάνει σημαντικά τις δυνατότητες καύσης λίπους, ενώ παράλληλα πολλαπλασιάζει τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού. Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καθώς και στην επιβράδυνση της εκδήλωσης της νόσου Alzheimer.

  1. Ο καφές είναι φρούτο

Οι κόκκοι καφέ φυτρώνουν σε ένα θάμνο και στην πραγματικότητα αποτελούν μέρος ενός φρούτου. Πιο αναλυτικά, οι κόκκοι καφέ είναι ουσιαστικά οι σπόροι ενός φρούτου, το οποίο έχει την ονομασία μούρο καφέ (coffee berry). Αυτό το είδος μούρου μπορεί να διαφέρει σε χρώμα ανάλογα με την ποικιλία στην οποία ανήκει, αλλά τις περισσότερες φορές είναι κίτρινο ή κόκκινο. Μέσα από μια διαδικασία πολτοποίησης αφαιρούνται οι σπόροι του μούρου και στη συνέχεια αφού καβουρδιστούν παράγονται εν τέλει οι κόκκοι καφέ.

  1. Οι μικροκαλλιεργητές παράγουν το 80% του παγκόσμιου καφέ

Μπορεί για πολλούς η συγκεκριμένη πληροφορία να αποτελεί πολύ μεγάλη έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς το πόσο επιτυχημένες και επικερδείς είναι οι βιομηχανίες μαζικής παραγωγής καφέ σε χώρες όπως η Βραζιλία και το Βιετνάμ, αλλά η πλειοψηφία της παγκόσμιας προσφοράς καφέ παράγεται από περίπου 25 εκατομμύρια μικροκαλλιεργητές.

SHARE: