ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2018
Καφές: το ρόφημα με ιστορία χιλιάδων ετών
esp

Ξέρεις ποια είναι η προέλευση του καφέ; Ποιος ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε αυτούς τους “μαγικούς” κόκκους που μεταμορφώνονται στο αγαπημένο μας ρόφημα; Αν είσαι γνήσιος coffee lover παρακάτω θα βρεις απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα σχετικά με τον καφέ.

Η ιστορία του καφέ ξεκινάει τον 9ο αιώνα από την Αιθιοπία όπου ένας βοσκός παρατήρησε ότι τα ζώα του γίνονταν πιο δραστήρια όταν έτρωγαν τους καρπούς του φυτού του καφέ.

Από την Αιθιοπία ο καφές πέρασε στην Υεμένη και από εκεί βρέθηκε στις πόλεις της Μέκκας και της Μεδίνας από όπου εξαπλώθηκε στην αραβική χερσόνησο.Με την επέκταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ο καφές εξαπλώθηκε στη Μικρά Ασία, τη Συρία, την Αίγυπτο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι Άραβες προστάτευαν με ιδιαίτερο ζήλο τους καρπούς και τους κόκκους του καφέ, απαγορεύοντας αυστηρά την εξαγωγής τους. Έτσι το εμπόριο παρέμεινε στα χέρια τους για πολλά χρόνια.

Ο καφές πέρασε στην Ευρώπη από τη Βενετία, που διατηρούσε ισχυρές εμπορικές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, στα τέλη του 16ου αιώνα. Διατέθηκε αρχικά από τους Βενετούς εμπόρους στους πλούσιους, σαν εξωτικό είδος και όχι στην αρχική του μορφή (κόκκους).

Όμως, οι Ολλανδοί ήταν οι πρώτοι που κατάφεραν να πάρουν σπόρους καφέ και να τον καλλιεργήσουν αρχικά στις αποικίες τους στην Ινδονησία.
Και αφού το ρόφημα του καφέ έγινε διάσημο στην Ευρώπη οι Γάλλοι μετέφεραν τον κόκκο στη Γαλλική Γουιάνα μέσω των αποικιών τους και από εκεί ξεκίνησε σταδιακά η εξάπλωσή του.

Στις μέρες μας η παραγωγή του καφέ υπολογίζεται σε 7 εκατομμύρια τόνους.

*Πηγή: Wikipedia

SHARE: